Parodontológia-fogágybetegségek kezelése

A Parodontológia a fogágybetegségekkel, azaz a fog tartószerkezetét, vagyis az ínyt, a csontot és a fog körüli kötőszöveteket érintő elváltozásokkal, és azok megelőzésével, kezelésével foglalkozik.

A fogágybetegségek jelei:

 • fogmosáskor vérző íny
 • duzzadt,vörös, gyakran gyulladt íny
 • látványosan visszahúzódó íny
 • érzékeny fogak
 • rossz szájíz és kellemetlen lehelet
 • kilazult, mozgó a fogak

Ezek a tünetek parodontális problémát jelezhetnek, melyek mielőbbi beavatkozást igényelnek.

A fogorvosi ellenőrzéssel korán felfedezett ínygyulladás csupán a jó szájhigiéné helyreállításával is megállítható.

Elhanyagolt, kezeletlen ínygyulladás azonban az ínybetegségek súlyosabb formájához, fogágybetegséghez is vezethetnek (ínygyulladás, fogágygyulladás, ínyvisszahúzódás), melyek szakszerű kezeléssel eredményesen orvosolhatóak anélkül a fogak elvesztéséhez vezethetnek.

Fogágybetegségek okai:

 • A megfelelő szájhigiéné hiánya ínygyulladát okozhat, amennyiben ez kezeletlen marad a krónikus gyulladás következtében az íny visszahúzódik, a csont lepusztulhat. Mivel a fogak tartószerkezetének pusztulásáról van szó, ezért a fogak meglazulnak, helyükről elvándorolnak, végső esetben pedig ki is esnek
 • Az ínybetegségek előfordulásának kockázatát a dohányzás növelheti. A dohányzó emberek esetében nagyobb a parodontitis kialakulásának esélye.
 • A fogágybetegség kialakulásának genetikai okai is lehetnek. Amennyiben egyik vagy mindkét szülőnek parodontális problémái vannak, nagyobb a kialakulás kockázata.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az ínygyulladást és a fogágybetegséget?

A helyes szájhigiéné /naponta legalább kétszeri fogmosási és a rendszeres fogselymezés/ elsajátítása mellett fontos a rendszeres dentálhigiéniai kezelés elvégzése.

Rendelőnkben a fogkőszedés EMS Airflow Prophylaxis Master homokfúvó készülékkel – irányított biofilm terápiával történik.

Az irányított biofilm terápia egy svájci módszer, mely alapja a “NO PAIN technológia” azaz a fájdalommentes fogkő-eltávolítás fognyaki érzékenységben vagy fogágy-betegségben szenvedő páciensek esetén is.
Az EMS Airflow Prophylaxis Master készülék homokfúvásos technikájával nem csak a fájdalom minimalizálható, hanem a kritikus esetekben is elérhető vele az összes fogkő tökéletes eltávolítása.
Kíméletességének és precizitásának köszönhetően nem sérül a fogzománc, és 100%-ban eltűnik a fogkő, még a legapróbb rések közül is.

Parodontológiai kezelések rendelőnkben:

A sikeres parodontológia kezelés eléréséhez nagy hangsúlyt fektetünk a kezelést megelőző állapotfelmérésre a parodontológus szakorvosal való konzultációra. A személyre szabott kezelési terv kialakítása elengedhetetlen a sikeres terápiához.

 • Konzervatív kezelés – (íny feletti-, és alatti tisztítás, gyökérsimítás).

A betegség okának, azaz a gyulladásnak a megszüntetése. Egyénre szabott szájhigiénés tanácsadással kiegészítve.

Az összes fog felületére kiterjedő alapos tisztítás, a gyulladást okozó tényezők eltávolítása; mely nem csak az íny fölötti területeket érinti szükség szerint, hanem érzéstelenítésben a fogak mellett kialakult tasakok tisztítását, gyökérsimítást is.

Súlyosabb esetben szükség lehet azonban antibiotikum terápiára is

 • Sebészi beavatkozás – Sebészi beavatkozásra elsősorban előrehaladott fogágybetegség esetén van szükség. Rendelőnkben többféle parodontális műtétet végzünk, a legkorszerűbb csontpótló, regeneratív anyagok felhasználásával.
 • Ínyvisszahúzódás – ínyrecessziók kezelése.

Amennyiben előrehaladott állapotú az ínyvisszahúzódás, úgy műtéti beavatkozással állítjuk helyre a visszahúzódott ínyt.

Kik felelnek a parodontológiai beavatkozásokért?

Dr. Markgruber Bence

Parodontológus szakorvos

Horváth Ágnes

Dentálhigiénikus, EMS specialista,

Fogászati asszisztens