Fogpótlások

Fogpótlásoknak azokat az eljárásokat nevezzük, amikor a páciens fogának egy része vagy az egész fog hiányzik vagy maga a fog olyan rossz állapotban van, hogy már nem lehet megmenteni, ilyenkor a fogorvos és a fogtechnikai laboratórium közös munkájával előállított fogpótlással hozhatók helyre, illetve pótolhatók.

A fogpótlás pótolja vagy védi a hiányzó és maradék fogakat, valamint helyreállítja azok anatómiai formáját, ezzel alkalmassá téve eredeti funkciójuk, esztétikájuk betöltésére.

A fogpótlás nem csak esztétikai kérdés, hanem több egészségügyi problémát is okozhat a foghiány a jövőben.

 • A rágóképességünk megváltozik, mely kihatással lesz az emésztésünkre.
 • Esztétikailag sem szép, de a beszédünk sem lesz érthető, mivel hiányoznak a hangképzést segítő fogak.
 • Megnő a parodontitis és a fogszuvasodás kockázata.
 • Veszélyezteti a szomszédos fogakat, mivel azok bedőlhetnek, kilazulhatnak, és stabilitásukat veszítik.
 • Arcunk is deformálódhat.

Fogpótlások lehetnek rögzítettek és kivehetőek

RÖGZÍTETT PÓTLÁSOK

A rögzített pótlások esetében a fog koronai részére ragasztóval rögzített pótlás készül.

Korona, Híd

Korona és a híd olyan fix fogpótlás, amit a fogtechnikus készít el, majd az elkészült felépítményt a fogorvos beragasztja a már előzőleg lecsiszolt fogakra.

A korona egy fogra rögzíthető, míg a hidat egy vagy több fogat érintő foghiány pótlására használják, mely a hiány melletti fogak fogműbe történő bevonásával pótolja a rést.

Koronák és hidak – Fémre égetett, és Ni-mentes, porcelánból

Ennél az eljárásnál a porcelán koronák, és hidak váza speciális kobalt-króm ötvözetből készül (nikkel mentes), amelyre a fogtechnikus az eredeti fogakkal megegyező színű, – így az esztétikát és a fog eredeti formáját visszaadó – a fémet elfedő porcelánt rétegez fel.
Amikor esztétikus töméssel vagy inlay-betéttel már nem állítható helyre a fog eredeti alakja, formája, akkor a fogat fogorvosunk lecsiszolja. A preparált, lecsiszolt fogcsonkról lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán koronát. Hidak esetében a foghiányt határoló fogakat, csiszolja le, majd szintén lenyomatot vesz, és a fogtechnikus elkészíti a hidat. A koronák és hidak készülhetnek fémre égetett, illetve nikkelmentes fémre égetett porcelánból.

Koronák és hidak – Cirkónium-dioxidra égetett porcelánból

A korszerű, esztétikus fogpótlás készítése ma már elképzelhetetlen fémmentes technológia nélkül. Ennek egyik modern vívmánya a CAD/CAM számítógépes rendszerrel készülő cirkónium-dioxid korona, híd. A mai modern fogászatban is elterjedt ennek a sokoldalú, erős és esztétikailag tökéletes anyagnak a használata, melynek megmunkálásához az utóbbi évek technológiai fejlesztése során kialakított CAD/CAM rendszerek szolgálnak.                                                      

A cirkónium korona, híd elkészítése során, először mintát veszünk a preparált fogakról, majd az ebből készülő minta adatait, a fogtechnikai laborban megkezdődik a minta cirkónium vázának legyártása. A korona/híd végső formai kidolgozása már a fogtechnikán, a fogorvos által megadott elvárások (szín stb.) szerint kerül kialakításra.

A fémmentes (cirkónium) korona előnyei:

 • teljesen fémmentes, ezért nem lép fel fémallergia
 • fémeknél erősebb, mégis fogszínű kerámia váz, mely a fényt átengedi
 • a porcelán leplezés a természetes zománcot tökéletesen utánozza
 • természetes, maximális esztétikai hatás
 • legoptimálisabb fényáteresztő képesség
 • nincs szürke ínyszél
 • erős váznak köszönhetően többtagú híd is készíthető
 • a számítógépes technológiának köszönhetően rendkívül precíz és pontos
 • nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás
 • mikroszkopikus szélzáródás

Implantátumon rögzített fogpótlások

Hiányzó fogak helyére ültetett implantátumra készülhet korona és híd is. A híd lehet csak pár foghiányt pótló, de akár teljes fogatlanságot megszüntető fogpótlás is. (pl. Allon4)

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Azokban az esetekben, amikor sok fog hiányzik és a maradék fogak elhelyezkedése nem megfelelő a rögzített pótlás készítéséhez, illetve a páciens anyagi helyzete vagy anatómiai, egészségi állapota nem engedi meg az implantátum beültetést, akkor kivehető készülékek készítése jöhet szóba. Azt, hogy melyik pótlás típus választható, a maradék fogak száma és helyzete határozza meg.

Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén készíthető protézis típus, mely műanyag alaplemezből, műínyből és műfogakból áll.

Részleges kivehető fogpótlás

Amennyiben a páciensnek vannak saját egészséges fogai, de a meglévő fogak teherbírása nem megfelelő a rögzített pótlás készítésére ez a típusú protézis lehet a megoldás. Felépítését tekintve egy öntött fémlemezből és az ahhoz kapcsolódó öntött, fém kapcsokból, valamint műanyag alaplemezből, műínyből és műfogakból áll. Előnye, hogy olcsó, könnyen elkészíthető és javítható, de a kapcsok miatt az esztétikája nem kielégítő.

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás három részből tevődik össze; a maradék fogakon rögzülő, fémkerámia hidakból és koronákból álló fix részből, a nyálkahártya-csontalapzaton fekvő kivehető műanyag részből, és az ezeket összekötő elhorgonyzó eszközből, melyet a kapcsos pótlással ellentétben a fogtechnikus képes elrejteni, ami amellett, hogy ezáltal nem csak kiváló esztétikai hatást nyújt, stabil rögzítést is biztosít.

Hozzászokási idő

Az átlagos teljes hozzászokási idő kb. 1 hónap. Az első hetekben meg kell szokni azt, hogy egy „idegen” protézis van a szájban. Az első 1-2 hétben az arcizmok és a nyelv szépen adaptálódik az új helyzethez, az elsődleges reflexe, hogy az „idegent” kilökje, átalakul benntartó reflexszé. Az első hetekben tapasztalható pöszeség sok hangos beszéddel gyorsan megszűnik. A páciensnek meg kell tanulnia mindkét oldalon egyszerre rágni, így az egyoldali rágás során kialakuló billentő erők megszűnnek, a pótlással stabilabb rágás érhető el

A FOGPÓTLÁSOK TISZTÍTÁSA

Az elkészült pótlás ápolása nagyban meghatározza, hogy milyen hosszú életű lesz a pótlás. A megfelelő fogápolási szokások kialakítása tehát elsődleges fontosságú.

A fix pótlások esetében ugyanúgy moshatunk fogkefével és fogkrémmel fogat, de emellett fogselyem,fogköztisztító kefe segít abban, hogy mellettük-a híd esetén alattuk –ne maradjon lepedék vagy ételmaradék ,amely gyulladást okozhatna.

A kivehető pótlásokat minden nap legalább egyszer ki kell venni, és meg kell tisztítani. Nagyon fontos, hogy a tisztításhoz ne használjunk fogkrémet, mert az abban lévő szemcsék megsértik a műanyag felszínét, amiben könnyen el tudnak szaporodni a gombák és a baktériumok, ezzel tönkretéve a pótlást, valamint megbetegítve a nyálkahártyát is.

 A protézist egy speciális protézistisztító kefével tisztítsuk. A napi rendszeres tisztítás mellett heti 1-2 alkalommal szükséges protézistisztító tablettát is használni.

FOGPÓTLÁS ÉLETTTARTAMA

A pótlások élettartama, függ a pótlás típusától, a páciens kontrollokon való megjelenésétől, egészségi állapotától. A kivehető pótlások folyamatos karbantartásra szorulnak, mivel ahol nincs fog, ott a nyálkahártya-csontalapzat folyamatosan sorvad, így a pótlás egy idő után nem fekszik fel teljesen, elkezdhet billegni, esetleg törni is. Ennek megelőzése érdekében szükséges alábélelni, ami azt jelenti, hogy a pótlással veszünk egy lenyomatot, azt elküldjük a fogtechnikába és pár napon belül a páciens újra használhatja.

Kombinált fogpótlások esetében fél-1 évente betétcserére lehet szükség.

A rendszeresen alábélelt pótlások ritkán törnek el, de ennek ellenére előfordulhat. Ilyenkor fel kell keresni az orvost, aki a pótlást készítette. Az eltörött protézis a legtöbb esetben tökéletesen javítható és 1-2 napon belül újra használható.