Fogpótlások

Rögzített

Koronák és hidak - Fémre égetett és Ni-mentes porcelánból

Ennél az eljárásnál a porcelán koronák, és hidak váza speciális kobalt-króm ötvözetből készül (nikkel mentes), amelyre a fogtechnikus az eredeti fogakkal megegyező színű, – így az esztétikát és a fog eredeti formáját visszaadó – a fémet elfedő porcelánt rétegez fel.
Amikor esztétikus töméssel vagy inlay-betéttel már nem állítható helyre a fog eredeti alakja, formája, akkor a fogat fogorvosunk lecsiszolja. A preparált, lecsiszolt fogcsonkról lenyomatot vesz, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán koronát. Hidak esetében a foghiányt határoló fogakat, csiszolja le, majd szintén lenyomatot vesz, és a fogtechnikus elkészíti a hidat. A koronák és hidak készülhetnek fémre égetett, illetve nikkelmentes fémre égetett porcelánból.

Koronák és hidak - Cikrónium-dioxidra égetett porcelánból

A korszerű, esztétikus fogpótlás készítése ma már elképzelhetetlen fémmentes technológia nélkül. Ennek egyik modern vívmánya a CAD/CAM számítógépes rendszerrel készülő cirkónium-dioxid korona, híd. A mai modern fogászatban is elterjedt ennek a sokoldalú, erős és esztétikailag tökéletes anyagnak a használata, melynek megmunkálásához az utóbbi évek technológiai fejlesztése során kialakított CAD/CAM rendszerek szolgálnak.

A cirkónium korona, híd elkészítése során, először mintát veszünk a preparált fogakról, majd az ebből készülő minta adatait, a fogtechnikai laborban megkezdődik a minta cirkónium vázának legyártása. A korona/híd végső formai kidolgozása már a fogtechnikán, a fogorvos által megadott elvárások (szín stb.) szerint kerül kialakításra.

A fémmentes (cirkónium) korona előnyei:

  • teljesen fémmentes, ezért nem lép fel fémallergia
  • fémeknél erősebb, mégis fogszínű kerámia váz, mely a fényt átengedi
  • a porcelán leplezés a természetes zománcot tökéletesen utánozza
  • természetes, maximális esztétikai hatás
  • legoptimálisabb fényáteresztő képesség
  • nincs szürke ínyszél
  • erős váznak köszönhetően többtagú híd is készíthető
  • a számítógépes technológiának köszönhetően rendkívül precíz és pontos
  • nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás
  • mikroszkopikus szélzáródás

Kivehető

Valplast alaplemezes

Valplast anyag, műanyag, a köztudatban „Rugalmas Fogsorként” ismert. Nem „öregszik”, leejtéskor sem törik. Részleges, kivehető pótlások készülnek a páciens igényeinek megfelelően. A pótlás rögzítésére szolgáló kapcsok is Valplastból készülnek, ezért rugalmasak és esztétikusak. Optikai tulajdonsága is kiemelkedő – nem, illetve nagyon nehezen különböztethető meg a természetes fogaktól. A hagyományos fémpótlásokkal összehasonlítva a kényelem, tartósság, és esztétikai tulajdonságai miatt kiemelkedik a Valplast pótlás. A Valplast pótlások elkészítése alatt  többször kell megjelenni a rendelőben próbára. Azonban a rugalmasság, szilárdság, könnyű viselhetőség rövid időn belül, addig nem tapasztalt magabiztosságot kölcsönöz a páciensnek. Meglazulás esetén nem javítható, csak új pótlás készítésével oldható meg a probléma.

Fém alaplemezes kapcsos fogsorok akril leképezéssel

A kapcsos fogsor a legszimplább fogpótlás, melynél a kapocs karját egy fogat, vagy egy, a fogra készített kapocstartó koronát ölel át, így rögzülve a szájba.

Finommechanikai pótlások

A kivehető fogpótlás nem kapoccsal rögzített, hanem úgynevezett csúsztatóval. Ezt akkor készítjük, ha a páciens elülső fogai megvannak, de a hátsók hiányoznak. Ilyenkor az elülső fogakra készül egy rögzített híd, aminek a két végén található egy sín, melybe a kivehető rész becsúsztatható.

Teljes protézis

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyeket a páciens saját maga is el tud távolítani. Fontos hogy a fogpótlást el is távolítsa, mivel a szájhigiéné, illetve a fogmű tisztítása csak így biztosítható.
A fogatlan állcsontokon a mimikai izmok, a rágóizmok, és a fizikai tényezők segítségével elhorgonyzott fogművet nevezzük teljes kivehető fogpótlásnak. A természetes fogaknál nagyobb helyet foglal el a szájban, mivel ekkor a pótlás rögzítését csak fizikai és egyéb tényezők szolgálják.