Konzerváló fogászat

Esztétikus tömés

Esztétikus tömések, melyekhez a kompozit, kompomer és az üvegionomer típusú anyagok tartoznak. Rendelőnkben csak ilyen töméseket készítünk. Az esztétikai igényeket tökéletesen kielégíti, mivel a fog színével megegyező anyagokat használunk. A megfelelő színt fogszínkulcs segítségével választjuk ki, az anyag megkeményedését pedig fotopolimerizációs lámpa segítségével érjük el. Az így elkészült tömés azonnal terhelhető, használható. Tömésekhez a japán Tokuyama anyagot használunk amely az év tömőanyaga volt 2013,2014,2015 ben.

Gyökérkezelés - hagyományos módszerrel

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

  • Ha a fogszuvasodás már olyan mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fog-bélüreget. Ilyen esetben az ott található erek és idegek gyulladása során keletkező gázok feszítése miatt szinte elviselhetetlen, legtöbbször éjszaka jelentkező lüktető fájdalom lép fel.
  • Ha a fogat erős ütés éri, akár tünetek nélkül is elhalhat a fogbél, ez sokszor csak véletlenül derül ki egy esetleges röntgenfelvétel készítésekor (ha a gyökércsúcson van elváltozás, illetve az elhalt fog elszíneződik).
  • A fogkorona olyan mértékű sérülése esetén, amikor a törés eléri az idegcsatornát, szintén szükségessé válhat a gyökérkezelés

Egy elhalt, fájó fogat a legkönnyebb és legegyszerűbb kihúzni, de ne felejtsük el, hogy a kihúzott fogat ezek után valahogy pótolni kell. Ha ezt elmulasztjuk, akkor az ellentétes fogsorban levő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több fog is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Ezek következtében több fogat is elveszíthetünk a közeljövőben. Ezért,ha lehet, mentsük meg a fogat gyökérkezeléssel!

A gyökérkezelés menete:

A fogat érzéstelenítjük (kivéve, ha nem egy rég elhalt fogról van szó), majd a koronai részen kitisztítjuk a szuvasságot, és megkeressük a gyökércsatornákat. (metsző, szemfogaknál egy, az őrlőknél 3 vagy 4 csatorna is lehet)
A gyökércsatorna faláról lereszeljük a fertőzött törmeléket sima szabályos felszínt alakítva ki. Fertőtlenítjük, és ideiglenes töméssel látjuk el.
Általában 1 hét múlva sor kerülhet a gyökércsatorna végleges tömésére, de amennyiben nagy a fertőzés a fogon többször- fertőtlenítő, nyugtató hatású gyógyszerrel zárjuk le, hogy a gyógyulás bekövetkezhessen, majd a végleges gyökértömés csak ezután kerül a fogba. Egy következő alkalommal attól függően, hogy mennyire károsodott a fog koronai része, töméssel vagy koronával állítjuk vissza az eredetihez közelítő állapotot.

Gyökérkezelés - Depotphoresis módszerrel

Sokszor a hagyományos gyökérkezelés nem a várt eredményeket hozza, olykor pedig már nem megmenthető fogakról beszélünk. Ha mégis megpróbálkozunk ezzel, az egyetlen megoldás a Depotphorese kezelés.

Kevesen találkozhattak eddig ezzel a kifejezéssel, ezért íme néhány alapvető információ az eljárásról:
Fogainkban komplex gyökércsatorna-rendszerek találhatók, melyeket a hagyományos gyökérkezeléssel nem lehet 100%-osan fertőtleníteni. A Depotphorese eljárás lehetővé teszi ezek teljes baktériummentessé tételét, amihez egy erre kifejlesztett anyagot és Depotphorese készüléket használnak. A kezelés 3 alkalmas, melyek során a készülék segítségével áramoltatják végig a speciális fertőtlenítő anyagot a fogban, biztosítva, hogy minden apró mellékcsatornát is sterilizáljanak.

Csapos csonkfelépítés

Azokban az esetekben mikor a fog kemény állományából nem maradt annyi, hogy hagyományos módon esztétikus tömőanyaggal felépítsük, szükség van a fog megerősítésére. Egy üvegszál megerősítésű csapot helyezünk a fog gyökércsatornájába és ennek segítségével, valamint megfelelő anyagokkal felépítünk egy csonkot, melyre koronát készítünk. A csapos felépítéseknél aranyozott csapokat is használunk.