Fogmegtartó fogászati kezelések

Az ép fogak megőrzését célzó kezelések tartoznak a konzerváló fogászati beavatkozások közé.

A Marosi Dentnél az alábbi korszerű fogmegtartó beavatkozásokat végezzük!

Laza fogak sínezése

A sérült vagy meggyengült tartószerkezetű fogak nobilisak lehetnek, melyeket üvegszálas sínnel erősítünk meg.

Esztétikus tömés

Ma már nemcsak a fogpótlások és héjak esetében merülnek fel esztétikai igények. Esztétikai töméssel nemcsak a funkciót állítjuk vissza, de a fog természetes szépségét is.

Esztétikus tömések, melyekhez a nanokompozit, kompomer  típusú anyagok tartoznak. Rendelőnkben csak ilyen töméseket készítünk, melyek rendkívül stabilak. Az esztétikai igényeket tökéletesen kielégíti, mivel a fog színével megegyező anyagokat használunk. A megfelelő színt fogszínkulcs segítségével választjuk ki, az anyag megkeményedését pedig fotopolimerizációslámpa segítségével érjük el. Az így elkészült tömés azonnal terhelhető, használható. Tömésekhez a japán Tokuyama anyagot használunk, amely többször is az év tömőanyaga volt.

Csapos csonkfelépítés

Azokban az esetekben mikor a fog kemény állományából nem maradt annyi, hogy hagyományos módon esztétikus tömőanyaggal felépítsük, szükség van a fog megerősítésére. Egy üvegszál megerősítésű csapot helyezünk a fog gyökércsatornájába és ennek segítségével, valamint megfelelő anyagokkal felépítünk egy csonkot, melyre koronát készítünk. A csapos felépítéseknél aranyozott csapokat is használunk.

Inlay/Onlay betét

Az Inlay vagy Onlay betét olyan, mint egy tömés, a különbség annyi, hogy nem tömőanyagból készül, hanem a fogtechnika által készített betétből, ami ragasztóval van a fogba rögzítve. Inlay vagy Onlay fogbetéteket abban az esetben szükséges alkalmazni, amennyiben a fogszuvasodás túlságosan kiterjedt, így hagyományos tömés nem alkalmazható, de korona felhelyezésére még nincs szükség.

Az Inlay a fog belső részeit egészíti ki, Az Onlay pedig a csücskökre is ráterjed.

Endodoncia/Gyökérkezelés

A kezelés legfőbb célja, hogy a fog belsejéből a gyulladt, elhalt szöveteket eltávolítsák, ezáltal megállítsák a szövetek további károsodását és megszüntessék a fájdalmat, ez az egyetlen lehetőség, hogy a foghúzást elkerüljük.

Ha a fogszuvasodás már olyan mélyre terjed, hogy a fertőzés eléri a fog-bélüreget. Ilyen esetben az ott található erek és idegek gyulladása során keletkező gázok feszítése miatt szinte elviselhetetlen, legtöbbször éjszaka jelentkező lüktető fájdalom lép fel.

Ha a fogat erős ütés éri, akár tünetek nélkül is elhalhat a fogbél, ez sokszor csak véletlenül derül ki egy esetleges röntgenfelvétel készítésekor (ha a gyökércsúcson van elváltozás, illetve az elhalt fog elszíneződik).

A fogkorona olyan mértékű sérülése esetén, amikor a törés eléri az idegcsatornát, szintén szükségessé válhat a gyökérkezelés

Egy elhalt, fájó fogat a legkönnyebb és legegyszerűbb kihúzni, de ne felejtsük el, hogy a kihúzott fogat ezek után valahogy pótolni kell. Ha ezt elmulasztjuk, akkor az ellentétes fogsorban levő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több fog is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Ezek következtében több fogat is elveszíthetünk a közeljövőben. Ezért, ha lehet, mentsük meg a fogat gyökérkezeléssel!


A gyökérkezelés menete:

A fogat érzéstelenítjük (kivéve, ha nem egy rég elhalt fogról van szó), majd a koronai részen kitisztítjuk a szuvasságot, és megkeressük a gyökércsatornákat (metsző, szemfogaknál egy, az őrlőknél 3 vagy 4 csatorna is lehet). A gyökércsatorna faláról lereszeljük a fertőzött törmeléket sima szabályos felszínt alakítva ki. Fertőtlenítjük, és ideiglenes töméssel látjuk el. Általában 1 hét múlva sor kerülhet a gyökércsatorna végleges tömésére, de amennyiben nagy a fertőzés a fogon, többször- fertőtlenítő, nyugtató hatású gyógyszerrel zárjuk le, hogy a gyógyulás bekövetkezhessen, majd a végleges gyökértömés csak ezután kerül a fogba. Egy következő alkalommal attól függően, hogy mennyire károsodott a fog koronai része, töméssel vagy koronával állítjuk vissza az eredetihez közelítő állapotot.