Dentálhigiénia

A dentálhigiénia feladata a fogkő-eltávolítás, fogtisztítás, helyes fogápolási technika megtanítása és az egyénre szabott fogápolási tanácsadás.

A rendszeres (6 havonta) fogkőszedés és a megfelelő alapos fogmosás hozzásegít a fogaink épségének megőrzéséhez.

Fogkőszedés EMS Airflow Prophylaxis Master homokfúvó készülékkel - irányított biofilm terápia

Mi maga a fogkő?
A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre, oly módon, hogy az ásványi, anyagok melyek a nyálban találhatók beépülnek a lepedékbe, mely így megszilárdul. A baktériumokat is igen nagy mennyiségben tartalmazó fogkő a fogfelszínekre rakódik, azokhoz erősen kötődik, ezért csak professzionális módszerek segítségével lehet eltávolítani.
Az íny feletti fogkövek szabad szemmel is láthatóak mely legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető csöveinek nyílásaival szemben képződnek, vagyis az alsó frontfogak belső felszínein, illetve a felső őrlőfogak külső felszínein.
Az íny alatti fogkövek szabad szemmel nem láthatóak, mert az ínyszél alatti tasakokban a fogak gyökérfelszíne mentén találhatóak. Ezek a fogkövek tömörebbek, keményebbek és nagyon erősen tapadnak a fogfelszínekhez, csak speciális fogászati műszerekkel tapinthatóak ki.

Mit okoz a fogkő?
Kitűnő helyet biztosít azon baktériumok számára, melyek felelősek a fogágy-gyulladásáért, a fogínyvérzésért és végül a fogágy pusztulásáért, és az egyébként egészséges fogak kilazulásáért és elvesztéséért. Kevesen tudják, hogy a fogkő által okozott íny visszahúzódás egy megfordíthatatlan folyamat, és sajnos az ínyt a mai tudomány még nem képes visszanöveszteni. A fogkő okozta fogágy-betegség hazánkban népbetegség, ezért jelentős mértékben járul hozzá a fogatlanság kialakulásához; továbbá a esztétikailag is hátrányos, és hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Mi is az a biofilm?
A biofilm a fogon, az íny mélyén, vagy a fogpótláson, implantátumon egybefüggő bevonatot képező baktériumközösség.
A megtapadt és a mindennapi szájhigiénia során nem megfelelően eltávolított biofilm felelős a fogszuvasodás, a fogágy-betegségek és az implantátumok körüli gyulladások kialakulásáért. Ezért is rendkívül fontos ennek a biofilm rétegnek a szakszerű és alapos eltávolítása, mely a rendelőnkben a fogkő-eltávolítás legmodernebb technológiáját képviselő EMS Airflow készülékkel érhető el.

Hogyan működik?
Az irányított biofilm terápia egy svájci módszer, mely alapja a „NO PAIN technológia” azaz a fájdalommentes fogkő-eltávolítás fognyaki érzékenységben vagy fogágy-betegségben szenvedő páciensek esetén is.
Az EMS Airflow Prophylaxis Master készülék homokfúvásos technikájával nem csak a fájdalom minimalizálható, hanem a kritikus esetekben is elérhető vele az összes fogkő tökéletes eltávolítása.
Kíméletességének és precizitásának köszönhetően nem sérül a fogzománc, és 100%-ban eltűnik a fogkő, még a legapróbb rések közül is.

Mi a kezelés menete?
A kezelés minden esetben a biofilm láthatóvá tételével azaz a plakkfestéssel kezdődik. Ez egy színes festékréteg, mely elszínezi a fogkövet, így annak helye jól láthatóvá válik.
Második lépésben AIRFLOW technikával lefújjuk a fogakon maradt elszíneződéseket. Az EMS készülék egy vékony vízszórófej segítségével speciális homokszemcsékkel dúsított meleg vizet fúj a fogakra, nagy nyomással, így a fogkövet kíméletesen, ám eközben rendkívül hatékonyan távolítja el. Apró méretének és az erős vízsugárnak köszönhetően a fognyakról és a fogak közti résekből is eltávolítja a lerakódást.
Harmadik lépésben történik a piezo készülékkel történő fogkő-eltávolítás, mely gyengédebb és kíméletesebb megoldás a korábban megszokottól. Ezzel a technológiával nemcsak hatékonyan csillapítható a fogínygyulladás, hanem a fogakon lévő elszíneződések eltávolításával lényegesen fehérebb mosolyt varázsolhatunk Pácienseinknek.